Соопштенија и новости

најнови случувања во уличиштето и околу него

Previous Next

Одбележан патрониот празник на ОСУ "Мирко Милески" (галерија)

Традиционално, како и секоја година, на 1-ви октомври се одбележува патрониот празник на нашето училиште во чест на народниот херој Мирко Милески. И оваа година празникот беше одбележан со богата културно-уметничка и училишна програма во која учество зедоа ученици од нашето училиште кои учествуваат во училишниот хор, училишните бендови, културно-уметнички друштва, ученици од медицинската струка, ликовниот клуб, "Црвен крст", итн. На прославата учествуваа голем број ученици, професори, претставници на Сојузот на борците, Извидничкиот одред "Мирко Милески", гости од локалната самоуправа, армијата, останатите локални училишта, итн. Прославата заврши со скромен коктел во просториите на училиштето.

Previous Next

Екскурзија Италија - Франција 2019 (галерија)

Традиционално, како и секоја година, учениците од III година при ОСУ "Мирко Милески" - Кичево заедно со нивните класни раководители и директорот на училиштето беа на научно-рекреативна екскурзија. Оваа година година екскурзијата се одржа во периодот од 25-ти до 31-ви Мај, а беа посетени културно-историски споменици на теритоијата на Италија и Франција.

Сите написи

Објавени списоците за полагање Англиски јазик

Списоците со распоред за полагање на предметот Англиски јазик во јунската испитна сесија од државната матура се објавени на огласна табла (кај поранешната библиотека) пред канцелариите.

Previous Next

Прослава на Денот на Св. Кирил и Св. Методиј

Традиционално, како и секоја година, професорите од ОСУ "Мирко Милески" - Кичево го прославија 24-ти Мај - Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Св. Методиј со литургија во соборниот храм "Св. Петар и Св. Павле" во Кичево.

Previous Next

Учество на модната ревија "Trash fashion 2019"

Ученици од нашето училиште под менторство на проф. Нела Митреска учествуваа на Trash fashion 2019. Учениците од О.С.У,,Мирко Милески" се претставија со креацијата Пролетен венец изработена од материјали кои се рециклираат,а исто така учествуваа и во креативни работилници.

Trash Fashion-Macedonia, претставува натпревар наменет за средните училишта во Македонија кои се вклучени во првата и втората година од програмата „Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем“ која ја импелемнтира ОХO во соработка со Министерството за Образование и наука.

Целта на настанот, покрај приклучувањето кон светските напори и акции кои се спроведуваат на овој ден, е подигнување на свеста кај учениците и пошироката заедница за значењето и зачувувањето на природата и реупотребата на отпадот.

Оваа идеја претставува еден начин со кој се анимираат учениците да се вклучат во  изработка на облеки и модни додатоци, со што тие стекнуваат знаење и навики за реупотреба на материјалите.

Previous Next

Матурска вечер 2019 (слики+видеа)

Неколку слики и видеа од прекрасната матурската вечер на генерацијата 2015-2019 која се одржа на 20.05.2019 год. во Ресторан "АТВА" - Кичево.

Previous Next

Традиционална прослава на матурантите (галерија)

Како и секоја година матурантите од ОСУ "Мирко Милески" со песни и со ора во дворот на училиштето, плоштадот и по улиците на Кичево го прославуваат крајот на наставната година и нивното школување во нашето училиште.

На сите матуранти колегијумот при ОСУ "Мирко Милески" им посакува добар помин на матурската вечер, успех на матурските испити, и успех во понатамошната кариера. 

Previous Next

Акција за садење зеленило за почист воздух за граѓаните на Кичево (галерија)

Во склоп на акцијата за садење зеленило за почист воздух на граѓаните на Кичево, во организација на Министерството за одбрана, а со поддршка на локалната самоуправа и двете средни училишта од Кичево - ОСУ "Мирко Милески" и ОСУ "Дрита", во училишниот двор беа засадени 85 садници. Во акцијата учествуваа војници од кичевската касарна "Чеде Филипоски - Даме", ученици од двете училишта, претставници од локалната самоуправа, како и раководителот на секторот за цивилно-воена соработка при Министерството за одбрана, Тони Петрески, и директорите на двете училишта, Милка Спасевска и Фестим Ахмети.

-Во борба против аерозагадувањето, денес во соработка со Министерството за одбрана, локалната самоуправа, двете средни училишта од градот и касарната, спроведовме акција, во која беа засадени 85 стебла јавори, зелени и сребрени елки. Акцијата се спроведува со цел да имаме почист воздух и помало аерозагадување, а во истата покрај нашиот град се вклучени и Тетово и Скопје. Пред засадување на овие стебла, вработените од ШС „Лопушник“ вчера извршија подготовка на теренот, за непречено да се спроведе денешната акција- рече Милка Спaсевска , директор на ОСУ „Мирко Милески “Кичево.

Месечен билтен

Следете не на