Соопштенија и новости

најнови случувања во уличиштето и околу него

Previous Next

Учество на Robomac Junior

На Факултетот за електротехника и информатички технологии - ФЕИТ по прв пат се одржа натпеварот Robomac Junior за средношколци кој траеше 3 дена од 20-ти до 23-ти Март. Ученикот од нашето училиште Петар Попоски од класот IV-4 учествувашена овој натпревар, и како сите учесници имаше задача да напише програма која ќе го придвижи роботот eduRobot на Atronika. 

Previous Next

3-то место на Државниот натпревар по Математика

После освоеното 2-ро место на Регионалниот натпревар по Математика одржан во Прилеп, ученикот Христијан Славкоски од IV-4 клас учествуваше на Државниот натпревар по Математика кој се одржа на 16-ти Март во Скопје. Домаќин на натпреварот беше Факултетот за електротехника и информатички технологии (ФЕИТ). Нашиот ученик го освои третото место на Државниот натпевар. 

Сите написи

Previous Next

6-ти Регионален натпревар по Биологија

На 23ти Март во просториите на училиштето домаќин ОСУ "Мирко Милески"-Кичево се одржа 6-ти Регионален натпревар по Биологија под менторство на професорката Наташа Алексоска.

Previous Next

Акција по повод "Ден на пролетта" 2019 (Фото)

По повод 21-ви Март, денот на пролетта, во училиштето беше организирана еколошка работна акција со цел чистење на дворовите на двете училишни згради (гимназија и интернат) во која учество зедоа ученици и наставници од двете средни училишта во Кичево - ОСУ "Мирко Милески" и ОСУ "Дрита".

Учество во CISS проектот (Фото)

Учество во CISS проектот (Фото)

Ученици и наставници од ОСУ "Мирко Милески" - Кичево учествуваа на конференцијата IN-SCHOOLS, во рамките на CISS проектот, која се одржа во хотелот Континентал во Скопје. Тема на конференцијата беа човековите права, а на неа учествуваа ученици и наставници од повеќе училишта од државата.

Датуми за полагање на државна матура во јунска испитна сесија 2019 година

Екстерните испити од државната матура во јунска испитна сесија 2019 година ќе се реализираат во следниве термини: 

01.06.2019 – англиски јазик, француски јазик, германски јазик и руски јазик;

08.06.2019 – македонски јазик и литература, албански јазик и литература и турски јазик и литература;

11.06.2019 – хемија, физика, биологија, историја, филозофија, социологија, естетика и бизнис.

13.06.2019 – математика;

Од 17 јуни до 28 јуни- интерни испити 

Previous Next

Практична настава во JOYSON SAFETY SYSTEMS (Фото)

Во месец октомри и ноември 2018 година е изведена научно-практична работа по предметот Информатика со сите паралелки посебно од гимназиски и стручни насоки под менторство на проф. Елизабета Сајкоска. Посебна благодарност за тимот на JOYSON SAFETY SYSTEMS- Кичево

Previous Next

Поставување на фотоволтаични панели (Фото+Видео)

И во нашето училиште заврши поставувањето на фотоволтаични панели за производство на електрична енергија од сончевата енергија. Станува збор за проект на Владата финансиран од Светска банка и Министерството за финансии.

Месечен билтен

Следете не на